Sistemi protiv kradje sastavni su deo svakog trgovačkog objekta, a sve su prisutniji na svim maloprodajnim mestima gde je potrebno zaštititi od krađe velik broj artikala. Ovi sistemi višestruko smanjuju mogućnost krađe, deluju preventivno, ostvaruju velike uštede u poslovanju i brzo vraćaju uložena sredstva.

Sistemi elektronske zaštite artikala od krađe – EAS

Elektronska zaštita artikala (electronic article surveillance – EAS) predstavlja jedan od najsigurnijih načina prevencije krađe artikala iz maloprodajnih objekata. Ovi sistemi omogućavaju prodavcima da na adekvatan način zaštite svoju robu bez obzira na veličinu prodajnog mesta, količinu robe koja je istaknuta za prodaju ili tip robe koja se prodaje.

sistemi protiv krađe beograd
Sistemi protiv krađe – Elektronska zaštita artikala EAS

EAS sistemi elektronske zaštite artikala od krađe su kompletna rešenja za zaštitu robe od krađe, smanjuju rizik gubitka robe u transportnom procesu i omogućavaju krajnjem korisniku bolji doživljaj prilikom kupovine.

Roba postaje pristupačnija potencijalnim kupcima, bez potrebe za uvođenjem dodatne radne snage koja bi vodila računa o tome da ne dođe do krađe. Na ovaj način se vrši ušteda i na dodatnim platama, a osoblje je usredsređeno više na prodaju artikala. Takođe se na ovaj način utiče na smanjenje gubitaka koji mogu nastati zbog krađe robe.

Mnogi proizvođeči pribegavaju obeležavanju svoje proizvode već u proizvodnom procesu i na taj način osiguravaju svoju robu u procesu skladištenja, transporta i isporuke.

EAS sitemi elektronske zaštite od lrađe nam omogućavaju sledeće:

  • Zaštitu proizvoda od krađe
  • Nadzor kompletnog procesa isporuke robe
  • Pouzdano otkrivanje krađe
  • Ubrzanje popisa robe u prodavnici
  • Kontrolu količine robe koja se nalazi u prodaji
  • Kontrolu roka trajanja robe
  • Monitoring mesta na kome se roba nalazi
  • Analiza podataka o prodaji
  • Povezivanje sa ostalim sistemima zaštite

Elektronska zaštita artikala ima za cilj da osujeti počinioca koji namerava da ukrade neki artikal. Sva roba u prodajnom prostoru je označena uz pomoć nalepnica, tagova i drugih transpondera. Kada se sa takvom robom nevlašćeno
prođe kroz barijeru oglasi se alarm koji obezbeđenju alarmom signalizira pokušaj krađe robe.

Ova tehnologija funkcioniše na bazi radio frekvencija i donosi niz unapređenja sistema iz godine u godinu. Ceo sistem se prilagođava vrsti artikala koji se obezeđuju kao i tipu i veličini prodajnog mesta. Barijere koje se koriste za detekciju mogu se postavljati na njrazličitija mesta i načine tako da ne remete izgled prodajnog mesta.

Tagovi i nalepnice se izrađuju od modernih samolepljivih materijala, što omogućava postavljanje RFID nalepnica na bilo koju podlogu, materijal ili obik robe.

Sistemi protiv krađe  razvojem novih tehnologija podižu svoju efikasnost, a njihova namena se proširuje. Dodavanjem brojača ljudi na vrata svake prodavnice te umrežavanjem svih u sisteme tehničke zaštite, dobijen je novi alat neprocenjive vrednosti u merenju efikasnosti pojedinačnih prodavnica u trgovačkim lancima svih profila.

Sistemi protiv krađe | Elektronski zaštita proizvoda | Zaštita artikala od krađe EAS