Video nadzor nam omogućava uvid u događaje koji su se dogodili u nekom vremenskom periodu, direktnog nadgledanja ljudi, objekata ili procesa u bilo kom trenutku. U današnje vreme oprema za video nadzor nam omogućava direktno praćenje stanja na objektu putem mobilnog telefona, na monitoru računara ili na televizoru.

Takođe napredovanjem tehnologije izrade kamera za video nadzor omogućilo nam je snimanje i u potpunom mraku. Napredak tehnologije video nadzora otvorio je nove mogućnosti primene ovog vida sistema tehničke zaštite, a da je pritom cena video nadzora iz godine u godinu sve niža i pristupačnija širem broju korisnika.

Šta čini jedan savremeni video nadzor?

Kompletan sistem za video nadzor podrazumeva sledeće komponente:

  • kamere za video nadzor (analogne, HD ili IP video kamere)
  • snimača sa hard diskom koji mogu biti DVR ili NVR u zavisnosti da li se radi o analognom, IP ili HD sistemu
  • napajanja
  • kablova i ostale prateće opreme

Kamere za video nadzor

Kamere za video nadzor nadzor mogu biti analogne HD kamere, IP kamere ili WiFi kamere. Na kamerama mogu biti ugrađeni mikrofoni za snimanje zvuka ili IC diode koje omogućavaju snimanje u potpunom mraku. Postoje i kamere sa aktivnim odvraćanjem, na kojima se mogu podesiti sigurne zone, zamišljene linije preko kojih nije dozvoljen prelazak ili kamere za detekciju pokreta.

video nadzor beograd
Kamere za video nadzor

Najnovije IP kamere nude mogućnost snimanja jer imaju u sebi slot za memorijske mikrokartice na kojima se pohranjuju snimci sa kamere. Ove kamere mogu i bežičnim putem da prenose sliku pa samim tim omogućavaju lakše postavljanje na željeno mesto odakle će se vršiti snimanje.

WiFi kamere predstavljaju odlično rešenje za komplete za video nadzor kada treba izbeći postavljanje kablova. Putem WiFi mreže vrše prenos snimaka na snimač ili računar tako da se najčešće postavljaju u stanovima ili lokalima (poslovnom prostoru) i na taj način se izbegava oštećenje i bušenje zidova.

DVR i NVR Snimači za video nadzor

DVR (Digital Video Recorder) višekanalni snimači se koriste za snimanje kod sistema za video nadzor sa analognim kamerama. Najnoviji DVR snimači nude niz opcija kao što su SMD i detekcija pokreta, kompresiju video materijala radi uštede memorijskog prostora bez gubitka kvaliteta snimka, rezolucije snimanja od 720p do Full HD, web pristup snimaču, P2P podršku, napajanje kamera putem koaksijalnog kabla i mnoge druge.

NVR (Networ Video Recorder) ili mrežni video snimači omogućavaju snimanje video zapisa sa kamera u digitalnom obliku na hard disk, vaš računar, USB ili neki drugi vid memorije za skladištenje podataka. Ovakvi snimači stižu sa svojim softwerom tj operativnim sistemom i koristi se u sistemima za IP video nadzor. Za razliku od DVR snimača kod kojih se video obrađuje unutar snimača, kod mrežnih snimača se video zapis obrađuje u kameri i takav šalje putem mreže na skladištenje. Ovakvi kompleti za video nadzor omogućavaju lako podešavanje, pristup snimcima putem interneta i slanje upozorenja direktno na mobilni uređaj.

Koliko dugo se čuvaju snimci na snimaačima?

Standardni period skladištenja video snimaka je 30 dana na snimačima kapaciteta od 1TB na nižim rezolucijama od Full Hd-a. Ono što najviše utiče na količinu i kvalitet snimka je vrsta video kompresije koja se primenjuje prilikom skladištenja snimaka. Najčešće se primenjuju H.265 i H.264 kompresije, a nude dobar odnos između kvaliteta snimka i zauzetog prostora. Na tržištu je sve više hard diskova većeg kapaciteta, a niže cene koji omogućavaju i bolji kvalitet snimka ukoliko se za to ukaže potreba.

Ugradnja video nadzora

Ugradnja video nadzora započinje ustvari dolaskom na objekat i upoznavanjem sa vašim željama i potrebama kako bi se na najbolji način izabrao neki od sistema za video nadzor koji vam najviše odgovara. U svojoj ponudi Protekta ima brojna kompletna rešenja najnovije tehnologije na polju video nadzora koja konkurišu sa tehničkom podrškom, održavanjem, povoljnom cenom i odličnim kvalitetom izrade.

Nakon dogovora pristupa se montaži video nadzora koja se ukoliko je reč o klasičnim sitemima sa 4 ili 8 kamera završava za jedan dan. Osim ugradnje video nadzora svojim korisnicama obezbeđujemo i podešavanje kompletnog sistema i obukom za upotrebu. Ukoliko je potrebno video nadzor se usklađuje sa drugim sistemima tehničke zaštite kao što su alarmni sistemi ili protipožarni sistemi.

Cena kompleta za video nadzor

Cena video nadzora zavisiće od uslova za montažu, broja kamera i težini izvođenja samih radova prilikom montaže. Cena kompleta za video nadzor zajedno sa montažom kreće od 400€ pa na više, a zaviće prevashodno od vaših potreba. Razliku čine uglavnom vrste kamera u sistemu, da li su u pitanju spoljne (sa mogućnošću noćnog snimanja) ili unutrašnje kamere, kvalitet kamera i video snimka koji one snimaju, kao i vremenski period snimanja i količina podataka koja će se skladištiti na snimačima. Neki od popularnih brendova sa dobrim odnosom cene i kvaliteta kod nas na tržištu su Hikvision i Dahua.

Postoje i neki jeftini kompleti za video nadzor koji mogu korisnici sami da ugrade, ali su daleko po kvalitetu od onoga što vam mi nudimo u smislu dugotrajnosti i sigurnosti. Takvi kompleti su slabog kvaliteta izrade sa jeftinom elektronikom koja teško izdržava vremenske uslove i brzo otkazuje. Često se dešava da se takvi kompleti brzo pokvare pa se onda dolazi u situcaju da se mora ponovo uraditi ugradnja novog sistema što na kraju daleko povećava cenu video nadzora.

Ugradnja video nadzora | Kompleti video nadzora | Montaža Video Nadzora | Povoljne Cene